Камикадзе

Йероглифи за камикадзе

Япония

Камикадзе е японска дума, която в буквален превод означава божествен вятър. Произхожда от легендата за нашествието на Кубилай хан, чиито флот бил потопен от тайфун край бреговете на Япония. Това се случило през XIII век по време на нашествието на монголите - и то на два пъти, през 1274 и 1281 година. През тези години положението от военностратегическа гледна точка е било направо напечено - монголците създали огромна държава на територията на Евразия, подчинили на властта си десетки народи и Япония останала една от малкото държави в Стария свят, която все още била независима. През ноември 1274 година Кубилай хан изпраща от бреговете на Корея към Япония флот от около 900 кораба, на борда на които има 40 000 войници. Акостират край град Хаката на остров Кюшю (в днешно време там преминава тунелът на Шинкансен под морето) и веднага атакуват защитниците на японското крайбрежие. Защитата е малобройна; нападателите допускат тактическа грешка - вместо да се придвижат към вътрешността на страната, вечерта се завръщат по корабите си. Същата нощ започва да духа мощен тайфун, който разрушава много от корабите на нашествениците и те са принудени да се върнат към Корея - само 2/3 от тях оцеляват. Японците обаче са сериозно обезпокоени от факта, че отстъпват на противника както по въоръжение, така и в тактиката на кавалерийския бой, поради което засилват приготовленията си за следващото нападение.

Монголската армия пристига отново през юни 1281 година. Осъществяват десант отново при Хаката, наброява 140 000 души, които са транспортирани на борда на 4400 кораба. Внушителна цифра! По това време Кубилай хан вече е удържал победа над китайската династия Сун (през 1279 година) и поставя началото на нова династия владетели на Китай. Този хан е бил на една крачка от световно господство, което е прецедент в световната история - владеел е почти целия известен по това време свят, без Африка. След около 700 години психопати като Наполеон и Адолф Хитлер са можели само да си мечтаят за подобна империя... На всичкото отгоре пратениците на Кубилйа хан в Япония са били обезглавени - през 1275 и 1279 година, което направо си е било кръвна обида за хана. Затова той гледал на поредната военна кампания срещу Япония много сериозно. Колкото и да са многобройни монголските войски обаче, те срещат упорита съпротива и не успяват да завоюват голяма територия, върху която да се разгърнат тактически. От Южен Китай пристигат подкрепления, но точно когато се готви ново нападение, се разразява нов мощен тайфун, който помита цялата флота и едва половината монголци се завръщат на континента. От една страна, японците се сражават упорито и всеотдайно, от друга завоевателите разчитат основно на войници от наскоро покорените корейски и китайски земи, които малко се грижат за монголската кауза, а и исторически са доста респектирани от японците. Много голяма роля изиграват и двете морски бури, които потопяват флота на противника, като впоследствие бурните ветрове са наречени шинпу или камикадзе, което означава божествен вятър. Тези метеорологични явления затвърждават вярата на японците че тяхната страна е божествена и всички малки и големи богове я защитават от врага.

Този термин се използва през времето на Втората Световна война за означаване на пилотите - самоубийци, които торпилират самолети и кораби на врага. Дори има конструирани самолети за пилоти камикадзе, които са с опростена конструкция и са натъпкани с експлозиви. За такива пилоти най-често са използвани лумпенизирани тинейджъри с няколко седмици летателен стаж, което си е акт на отчаяние за Япония - вижда се, че империята губи войната. Известни са около 4000 пилоти камикадзе, които атакуват кораби и самолети, потопени са 47 кораба, а около 300 са сериозно повредени. През октомври 1944 година са осъществени първите атаки, при което точността на атаката е много по-голяма в сравнение с конвенционалната атака без смърт на пилота. Нацистка Германия също е имала войсково подразделение от самоубийци - пилоти - това е малко известен исторически факт, тъй като германското командване не е било особено ентусиазирано да използва тази военна част. Взводът се е наричал Leonidas Squadron, но самоубийството от идеологически съображения не е било много популярно в Третия Райх. Обратно, то идеално се е вписвало в Кодекса на Самураите, Бушидо и японската философия изобщо - защита и вярност до смърт, да се предадеш на врага или да попаднеше в плен е абсолютен позор. Поради това и пилотите камикадзе са били толкова много на брой.

През 1942 година японската армия губи голям брой опитни пилоти, самолети и плавателни съдове. Това става по време на кампаниите за Соломоновите острови, Нова Гвинея и Санта Круз. Нерядко се е случвало за един ден японците да понесат толкова човешки загуби, колкото хора постъпват в армията при всеобщата мобилизация за период от една година. Тогава японците изоставят окончателно идеята за десант в Австралия и Нова Зеландия и се създават предпоставки за формирането на частта камикадзе - Токубетсу Коогекитай, или подразделение за специални атаки. Положението става доста напечено на 15.07.1944 - тогава американците завладяват японската база Сайпан, откъдето могат да изпращат бомбардировачи В29 право към японските острови, които да се връщат безпроблемно и да се приземяват обратно; скоро след това са завладени и Филипините, откъдето нещата са тактически още по-лесни... Капитан Асаики Тамаи избрал 23 перспективни студенти, които се обучавали за военни пилоти, за първите самоубийствени атаки; те гласували с две ръце да бъдат избрани за подобна мисия, което натъжило капитана - той заявил, че бъдещето на Япония никак не изглежда добро, след като за нейната защита трябва да се използват такива похвати. Отначало програмата има голям успех, като са потопени и сериозно повредени доста плавателни съдове. Бързо са преоборудвани около 2000 самолета за пилоти камикадзе; нещата се влошават когато американците започват да изпращат повече бомбардировачи В29. Този самолет е много по-трудна мишена от кораба - по-малък е по размери, по-маневрен е и е доста добре въоръжен - картечниците и оръдията на бомбардировача нерядко взривяват изтребителя - камикадзе и атаката е предотвратена. Скоро след това са конструирани още по-брутални летателни апарати - пилотирани бомби и примитивни ракети, които се пилотират от камикадзе и се изхвърлят от бомбардировач. Такива средства влизат на въоръжение през месец март 1945 година. При някои от тях има възможност за катапултиране преди удара в противниковия самолет или кораб, поради което има теоритичен шанс пилотът да оцелее, на практика обаче той почти винаги е загивал. Конструирани са също така и лодки, заредени с експлозив, които да се управляват от самоубиец, но няма сведения те да са използвани - така или иначе, никога не се извършва десант на японските острови подобно на десанта в Нормандия.

Все пак, какъв е крайният ефект от мисиите на пилотите - самоубийци? Те по никакъв начин не успяват да спрат инвазията на съюзниците и Япония губи войната. Според една статистика на ВВС на САЩ от 2800 документирани атаки на камикадзе върху кораби са потопени едва 34 кораба, повредени са 368, убити са 4900 моряци и са ранени 4800. Около 14 % от пилотите преживяват атаката, а само 8.5 % от ударените кораби потъват. Описани са случаи на неимоверна жестокост по време на обучението на пилотите; както много често се случва по време на война, имало е офицери психопати, които са малтретирали войниците по всякакъв начин, физически и психически. Един късметлия е преживял девет самоубийствени атаки, като при завръщането си в базата след деветата бил застрелян в главата от своя комадир - какво е накарало офицера да постъпи така, остава неизвестно... Специфични ритуали са били изпълнявани преди последния полет на пилота- давано му е японско знаме, пиел е саке, връзвали са му колан, изтъкан от 1000 жени - всяка от тях е зашивала по един конец, съчинявал е предсмъртно стихотворение подобно на самурая преди самоубийството му, изобщо на японските острови културата на смъртта е доста подробно описана и камикадзе са се придържали към древните ритуали. Споменава се за 11 корейци - камикадзе, които са приели японски имена по време на японската инвазия на корейския полуостров.

www.dentalimplants.bg    www.bg-tourinfo.com    www.ralev-dental.com    Дубай    Испания    Сафари в пустинята

Братската могила на пилотите камикадзе се намира в Токио,  в храма Ясукуни. По понятни причини в нея няма тленни останки. Последните пилоти камикадзе стартирали на 15 август 1945 година, като на същия ден техният командир, адмирал Ониши, си направил харакири. Днес над входа на храма има надпис: "Тук почиват тези, които пренесоха най-висша жертва в името на Родината." Понякога в този храм се събират жени, деца, роднини и оцелели пилоти камикадзе, за да разискват историята и различни психологически аспекти на войната.

www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    www.investor-bg.com    www.markova.info    Д-р Салиф Ариф